Är det verkligen någon skillnad?
Det verkar finnas en hel del debatt bland hemvinproducenter i dessa dagar om vilken typ av damejeanne som ska användas under jäsning och lagring. Är glas damejeanner bättre än plast eller är det precis tvärtom? Det är som vanligt upp till dig själv att bestämma, men vi hjälper dig lite på traven här.

För visst finns det ganska stora skillnader – och när du läst klart jkan du säkert bestämma dig för vilken damejeanne som passar dig bäst att använda.

Jämförelse

Jag listar några av de viktigaste punkterna om skillnader mellan glas och plastdunkar nedan:

Fördelar Glas damejeannen

Du kan se vad som händer under jäsning och clearing
Glas är lättare att rengöra och desinficera än plast
Glas är ogenomtränglig för repor vid normal rengöring
Lättare att få en bra tätning for jäsror
Glas är inert, inga kemikalier eller lösningsmedel kan lakas ut
Liten eller ingen oxidation uppstår under långtidsförvaring.

Nackdelar Glasdamejeannen

Glas kan krossas och därmed farligare att hantera (hala när de i vått)
Glas är tyngre än plast
Solljus genom klart glas kan skada vin
Om det är en damejeanne av gammal typ med smal hals är den mycket svår att rengöra

Fördelar Plast damejeanne

Plast damejeanner är billigare att köpa än glas damjeanner.
Säkrare att hantera och lättare. Om den tappas, det finns ingen krossat glas!
Om inte speciell vinhink som har en speciell ”tittremsa”, svårare att övervaka vinet under jäsning och clearing
 Mycket lätt att skrapa ytan vid rengöring, även mikroskopiska repor kan hysa bakterier som kan förstöra ett vin.
Om fel typ av plast kan den vara benägen att hysa upp smaker, lukter, etc.
Plast damejeanner kan tendera att göra vin svårare att klara
Svårare att få en bra lufttät tätning

Förklaringar

Det är enkelt – Glas är lättare att rengöra och hålla ren än plast. Och eftersom det är klart, är det lätt att se om det finns någon film eller gunk på insidan av damejeannen. Plast är lättare att skrapa under reningsprocessen, och i dessa mikroskopiska nedskärningar eller urholkningar, kan skadliga bakterier och annat döljas som bara väntar på att kasta sig på din nästa omgång av vin och förstöra den. Även om det inte repas, innehåller plast mikroskopiska porer som kan hysa samma skadliga element.
Fråga vilken amatör vinmakare som helst, den främsta anledningen till att vin blir “kaputt” är en brist på ordentlig rengöring. Att ha en damejeanne av glas är ditt bästa försäkring mot detta vanliga problem, eftersom de är så lätta att rengöra.
Glas är inte poröst som plast. I scenariot med lagring av vin i en plast damejeanne, skulle du verkligen vill hålla ett vakande öga på syrehalten. Vi har alla hört historier om vin som förvandlas till vinäger eftersom så mycket O2 kunde diffundera genom plasten!

Lagring av vin
Glas kan inte hysa “off” lukter och smaker som plast kan. Prova detta experiment: sätt något som luktar starkt (som ansjovis eller sardiner) i en förseglad Rubbermaid eller livsmedelskvalitet plastbehållare och sätt en del i en täckt glasskål. Efter en tidsperiod (vecka till en månad, vilket skulle simulera åldrandet i en damejeanne), ta bort de illaluktande grejorna och tvätta varje behållare så bra som möjligt. Trots upprepade tvättar, kommer du fortfarande att kunna lukta på resterna av ämnet i och runt plastbehållarna, men inte i fallet med glasskål eller skål.

Slutsats
Det är ganska jämt mellan glas- och plastdamejeanner vad gäller tillverkningen av vin, men för lagring av ditt vin är det nog glas som gäller. Det är ju inte speciellt svårt att få tag på vare sig glasflaskor, bra korkar eller krympbara flaskhattar.