Kanske en av de mest populära trådarna i olika forum är “hjälp mig fixa min låga effektivitet!”. Medan det oftast finns många faktorer som bidrar till låg effektivitet, är en som är mycket ofta förbisedd en brist på precision i mätning av volymer.

De flesta av oss har möjlighet att mäta med noggrannhet ned på en gram och mäta specifik vikt, Oechleviktmätare, men många hemmabryggare kan inte mäta volymen i sina jäskärl speciellt exakt.

Som ett exempel tar vi en grundsats på kanske 18 liter och med en omärkt damejeanne så är den bara 15 liter, en miss på 17% redan här bara på grund av otydliga volymmätningar.

Sedan finns det de som väljer att markera sina dunkar eller damejeanner efter att ha blaskat med litermått eller i värsta fall med något ännu sämre. Använd absolut inte något billigt decilitermått, en gammal nappflaska eller liknande, du får garanterat helt missvisande resultat.

Kalibrera

För att göra en mycket enkel kalibrering av ditt ”volymmått” kan du göra på följande sätt (som du kanske borde komma ihåg från din skoltid) och vi får anta att din hushållsvåg inte visar alltför mycket fel. Mät först vikten på ditt volymmått när det är tomt och torrt. Så får vi anta att specifika vikten på ditt vanliga kalla kranvatten är 1.0. Så är det bara att böeja pytsa i vatten tills vågen visar den vägda tomvikten + 1 kg eller om du har sådan tur att du kunnat mäta 5 liter eller däromkring. För ju större volymmått du har från början, desto mindre adderas alla mätfel.

Om du har gott om tid passa på att plocka fram lite olika mätdon du har hemma så får du se att de flesta visar uppåt väggarna fel.

Fyll damejeannen med vatten

Börja fylla damejeannen med vatten, var mycket noga med att inte spilla och att allt vatten töms ur ditt volymkärl helt varje vända.

Markera volymer

För plast kan du använda en vanlig permanent markörpenna och på glas kan man använda vinyl klistermärken som masker och få gel glas etsning som används för frostat glas från någon pysselbutik. Klistermärken och tejp ger vanligtvis bara långsiktiga lösningar och så måste du göra om allting från början igen.
När vattnet i damejeannen är stilla kan du markera volymen

Jobbigt?

Vem har sagt att det inte får vara jobbigt att tillverka sitt eget öl, vin (av olika styrkor), men jag har sparat ett värdefullt tips till de allra sista raderna i detta blogginlägg. Efter att flera gånger konstaterat att jag med säkerhet mätt upp fel volymer i mina homebrewing ansatser började jag söka på nätet efter en bra lösning på mitt problem.
Hittade ganska snabbt detta i form av en 30 liters jäshink i plast som inte bara tål alkohol, har tättslutande lock och eftersom det är en ”hink” så är den helt öppen och busenkel att göra ren. Men framför allt så har den en literskala på en genomskinlig remsa så att jag kan kolla vad som försigår där inne i mina hinkar. Det var på sajten www.hembryggning.com som jag hittade dem och där finns för övrigt en massa smått och gott för oss hembryggare.